Digitaal toegankelijke en transparante overheid
Vanuit de landelijke overheid wordt in de laatste jaren steeds meer nadruk gelegd op transparantie en digitale toegankelijkheid van overheidsorganisaties: burgers en bedrijven hebben recht om te weten welke informatie over hen verwerkt wordt, op informatie over wat er in hun buurt gebeurt en op eenvoudige toegang tot overheidsdiensten.
Drie belangrijke wetten op dat terrein zijn afgelopen jaar in werking getreden of treden binnenkort in werking:
- de Wet open overheid (Woo), die overheden verplicht om behalve op verzoek ook pro-actief een aantal categorieën informatie te openbaren;
- de Wet elektronische publicaties (Wep), die de publicatie van formele besluiten regelt;
- de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer (Wmebv): die de gemeente verplicht om voor alle diensten en producten een digitaal kanaal in te richten.
Voor alle drie deze wetten is de implementatie in gang gezet.
Wet open overheid
Voor de implementatie van de Woo zijn in 2021 en 2022 de nodige stappen gezet om te kunnen voldoen aan de vereisten van de wet. We volgen met deze implementatie het stappenplan zoals dat door de landelijke overheid wordt voorgeschreven en dat nog enige jaren in beslag neemt. De passieve openbaarmaking (het voormalige Wob-verzoek) voldoet sinds 1 mei aan de nieuwe wet. Meer over de Woo is opgenomen in paragraaf 9 van deze begroting.
Wet elektronische publicaties
In 2024 werken aan de doorontwikkeling van onze elektronische publicaties.
Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer
In 2023 heeft een inventarisatie plaatsgevonden om te bepalen welke digitale kanalen we nog moeten inrichten. Op basis van deze inventarisatie wordt een plan gemaakt welke in 2024 wordt geïmplementeerd.
Ten aanzien van alle drie de wetten geldt dat de belasting voor de ambtelijke organisatie erg groot is. We kiezen ervoor daar waar het kan en mag de implementatie stapsgewijs in te voeren.
Naast de digitale toegankelijk blijft ook in 2024 het veilig houden van onze informatie essentieel. Dit doen we op de volgende wijze:
Baseline Informatieveiligheid Overheid (BIO)
In 2024 gaan we verder met de realisatie van alle maatregelen die nodig zijn vanuit de Baseline Informatieveiligheid overheid (BIO). Cybercrime geven we continue aandacht. Een Heatmap met de belangrijkste cyberrisico’s is opgesteld. Deze Heatmap maakt het mogelijk om op basis van prioriteit de belangrijkste risico’s aan te pakken. Met het opzetten en uitvoeren van een PDCA-cyclus kunnen we de risico’s actueel houden en tijdig matigen als gevolg van de snel ontwikkelende cybercrime- gevaren. Het geheel wordt opgehangen binnen een Informatie Security Management Systeem (ISMS). Met een ISMS besturen we het aanpakken van de continu veranderende cyberrisico’s door cyclisch beleid aan te scherpen en uitvoering van de verbeteringen te plannen en te monitoren. We geven hiermee invulling aan een belangrijke eis van BIO: het hebben van een ISMS.
Door een verbeterde monitoring en sturing van de belangrijkste uitgangspunten van privacy bewaken we de voortgang op effectieve wijze. Daartoe geven we in rapportages periodiek aandacht aan de manier waarop we op de belangrijkste thema’s scoren en welke ontwikkeling we zien.
Mogelijk maken van veranderingen en transformaties
De veranderingen binnen het sociale en het fysieke domein stellen de organisatie voor flinke uitdagingen, waarin de krachten op verschillende aspecten van de bedrijfsvoering gebundeld moeten worden. Om de uitgaven in het sociale domein te kunnen beheersen, is het bijvoorbeeld cruciaal dat een systematiek wordt ontwikkeld waarmee de kosten gemonitord en vooraf ingeschat kunnen worden. Een ander voorbeeld is de invoering van het Digitaal Stelsel Omgevingswet, dat hoge eisen stelt aan het digitaal zichtbaar maken van regelgeving, werkprocessen en participatie.
De basis voor de monitoring en het digitaal stelsel staat. In 2024 werken we verder aan de doorontwikkeling hiervan. Dit door onder andere het datagestuurd werken verder te ontwikkelen en onze data en gegevens nog meer te benutten voor het realiseren van ambities.