Paragrafen

Paragraaf 8 Duurzaamheid

Algemeen

Hoewel een paragraaf duurzaamheid niet verplicht is, kiest het college – vanwege het integrale karakter van deze opgave en het belang dat wij hier aan hechten – er bewust wel voor. Zoals deze paragraaf zal laten zien is duurzaamheid een opgave die vrijwel alle programma’s van deze begroting raakt. In deze paragraaf hebben we de belangrijkste onderdelen op het gebied van duurzaamheid verzameld.

Klimaatvraagstuk vanuit gemeentelijk perspectief
De versterkte uitstoot van broeikasgassen (menselijk handelen) zorgt voor een stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde. Dit leidt tot klimaatveranderingen waardoor onze gemeente voorbereid moet zijn op meer en extremere weersomstandigheden. Belangrijk is dat wij bovendien ons steentje bijdragen om – net als bij regionale en nationale initiatieven – de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

We willen de volgende doelen bereiken in de komende jaren:

  1. verlagen van het energieverbruik – en daarmee de energielasten – van onze inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke partners;
  2. overschakelen van fossiele energiebronnen naar meer duurzame bronnen (waar mogelijk en economisch rendabel);
  3. versterking van het bewustzijn bij de inwoners van nut en noodzaak om duurzamer te leven;
  4. vergroten van circulariteit binnen de lokale samenleving.

Zowel op mondiaal, landelijk, regionaal als op lokaal niveau is er steeds meer de urgentie om duurzaam handelen in onze samenleving te verankeren. Duurzaamheid en klimaatverandering is namelijk niet alleen een milieuvraagstuk met projecten, zoals aardgasvrij wonen, grootschalige opwek en klimaatadaptatie. Ook op sociaal gebied ontstaan problemen door de klimaatverandering, zoals energiearmoede. Op gezondheidsgebied nemen we maatregelen bij extreme hitte door het opstellen van lokale hitteplannen. Maar verduurzamen biedt ook kansen voor een gezonde leefomgeving en een gezonde leefstijl, denk aan meer biodiversiteit, gezonde biologische teelt van groenten, hergebruik van spullen, minder vlees eten, meer bewegen door op de fiets naar het werk te gaan of het vergroenen van versteende wijken. Een gezonde leefstijl en een gezonde leefomgeving zijn allebei belangrijk. Bij een integrale aanpak kunnen we efficiënter samenwerken, eerder onze doelen bereiken.

In Neder-Betuwe en de regio Rivierenland zijn al verschillende visie- en beleidsstukken rondom duurzaamheid vastgesteld. De komende jaren zetten wij in op een versnelde realisatie van onze doelen. Daarom heeft het college in augustus 2022 het programmaplan duurzaamheid vastgesteld waarin de samenhang van onze doelen en de wijze waarop daar sturing aan wordt gegeven is opgenomen. Vanuit 5 deelopgaven wordt het programma vormgegeven, namelijk:

  1. Duurzame en gezonde leefstijl
  2. Nieuwe energievormen
  3. Toekomstbestendige leefomgeving
  4. Circulaire samenleving
  5. Bedrijfsvoering

Duurzaamheid raakt vrijwel alle programma’s van deze begroting.

Programma 1 Bestuur en dienstverlening
De klimaat- en duurzaamheidsopgave vraagt een andere manier van werken en denken. Intern, maar ook extern. Via de communicatieaanpak SAMENDETOEKOMST.NL worden alle informatiestromen samengebracht en is dit de plek waaronder alle communicatie uitingen hun plek vinden.
Wij werken hierbij veel samen in de regio Rivierenland. Niet alleen omdat het moet, maar juist om kansen liggen voor een efficiënte aanpak. Eerder werkten wij al aan een regionale energiestrategie 1.0. We kijken hoe we dit verder kunnen ontwikkelen naar een volgende stap in de Regionale energiestrategie. Daar waar we schaalvoordeel kunnen behalen werken we regionaal samen. Daarom is het Regionaal Energieloket Rivierenland een belangrijke partner in de uitvoering van het duurzaamheidsbeleid. Ook op het gebied van klimaat werken wij nauw samen met onze regionale partners.  

Programma 2 Openbare orde en veiligheid
Wij zetten actief in op het voorkomen van vandalisme en daarmee op een lange en duurzame levensduur van onze kapitaalgoederen. Daarmee wordt het gebruik van grondstoffen en materialen teruggedrongen. De vervoersmiddelen voor de BOA’s zijn elektrisch en daarmee reduceren we onze CO uitstoot.

Programma 3 Fysieke leefomgeving
De focus binnen dit programma ligt op

  • De warmtetransitie en de uitvoering van de lokale adaptatiestrategie. Daarmee zetten we de stappen om de CO uitstoot terug brengen door energiebesparing en fossiele brandstoffen te vervangen voor hernieuwbare energie. Daarnaast gaan we inwoners en ondernemers helpen om gefaseerd van het gasnet los te komen. Voor de beschikbaar gestelde rijksmiddelen stellen we een pakket op aan energiebesparende maatregelen. Wij geven daarin zelf het goede voorbeeld. We zijn bezig met een plan om ons vastgoed versneld te verduurzamen. De komende jaren geven wij hier gefaseerd uitvoering aan.
  • Circulariteit is een steeds groter vraagstuk binnen de opgave duurzaamheid. Het huidige zwerfafvalprogramma zetten wij door. De focus ligt op het beter scheiden van afval en het hergebruiken van grondstoffen en producten. De inzameling van incontinentiemateriaal zetten wij door. Het inzamelen van oud papier door verenigingen wordt afgebouwd. Wij zijn met hen in gesprek over andere (financiële) arrangementen, zoals bijvoorbeeld de inzet van vrijwilligers als duurzaamheidsambassadeur.
  • Vanaf 2024 geven we uitvoering aan een aantal grote duurzaamheidsregelingen, zoals het Nationaal Isolatie Programma en onze eigen stimuleringsregeling voor het verduurzamen van koopwoningen (precariogelden). Met Thius maken we concrete afspraken voor het verduurzamen van huurwoningen.
  • Ook zetten wij een volgende stap in onze transitievisie warmte. Vanaf 2024 gaan wij actief aan de slag met aardgasvrije wijken en stellen wij hier een plan voor op.

Programma 4 Economie

  • We streven naar economische groei door te werken aan een goed ondernemersklimaat, goede ondernemersdienstverlening en een goede kwaliteit van onze werklocaties. Ondernemers ondersteunen wij bij het verduurzamen van hun bedrijfsmodel. We maken hen wegwijs in de regelingen die er voor hen zijn. Veel ondernemers zijn hier al mee bezig en goede voorbeelden lichten wij uit. Daarnaast nemen wij de lokale ondernemers mee in onze ambitie om meer duurzaam in te kopen. Daarmee wordt het een gezamenlijk groeiproces en behouden wij de mogelijkheden om lokaal te blijven inkopen.
  • Wij geven uitvoering aan het landschapsontwikkelplan. Daarmee zetten wij in op het vergroten van biodiversiteit. Wij verkennen de mogelijkheden om combinaties te maken tussen biodiversiteit, klimaatadaptatie en de vraag naar water van o.a. onze laanboomsector. Ook zetten wij in op het vergroenen van het openbaar gebied en particuliere terreinen. Naast een prettige leefomgeving helpt dit ook bij het voorkomen van hittestress.

Programma 5 Wmo, jeugdzorg en Participatiewet

  • In 2022 en 2023 hebben wij uitvoering gegeven aan de regeling voor energietoeslag. Het Rijk heeft aangekondigd dat een dergelijke compensatieregeling in 2024 niet vanzelfsprekend is. Of en op welke wijze hier verder uitvoering aan wordt gegeven, zal afhangen van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen en de opvolgende formatie. Het is aannemelijk dat energiearmoede in het bredere perspectief van armoedebeleid wordt bezien.
  • Naast het dempen van de oplopende energielasten zetten wij ons in 2024 ook in voor een concreet pakket aan energiebesparende maatregelen. Dit pakket is gericht op structurele oplossingen. Via de communicatiecampagne samendetoekomst.nl geven we concrete handvatten (ook financieringsmogelijkheden) aan inwoners en ondernemers voor duurzame en gezonde keuzes.

Programma 6 Onderwijs, sport en welzijn

  • De voorbereidingen voor de uitbreiding van de Pantarijn is in volle gang. Hierbij worden tegelijkertijd duurzaamheids- en gezondheidsmaatregelen genomen door het gebouw bijna energie neutraal te maken (BENG) en te voldoen aan het programma van eisen Frisse scholen. Hiermee wordt gekozen voor een goede verhouding tussen kwaliteit, toekomstbestendigheid én kosten. Bij nieuwe investeringen zijn duurzaam bouwen en een gezond binnenklimaat het uitgangspunt.
  • In 2024 geven wij ook verder uitvoering aan Gezond op eigen wijze (voorheen 'Lokaal Akkoord Neder-Betuwe Bloeit!') Wij werken daarbij aan het bevorderen van een duurzame en gezonde leefstijl in een omgeving die hier structureel aandacht voor heeft en gezonde en duurzame keuzes stimuleert.
  • Neder-Betuwe heeft een sterke sociale cohesie en een rijk verenigingsleven. Via deze netwerken kunnen doelgroepen via een vertrouwd gezicht gestimuleerd worden voor het nemen van duurzaamheidsmaatregelen. In 2024 gaan we met een team van duurzaamheidsambassadeurs aan de slag.

7. Algemene dekkingsmiddelen, overhead, VPB en onvoorzien
Het duurzaam handelen van de organisatie levert een flinke bijdrage aan het realiseren van onze duurzaamheidsdoelen. Wij streven naar een situatie waarin dit standaard onderdeel uitmaakt van het dagelijks werk van de organisatie. Dat moet groeien. In 2024 passen wij ons inkoopbeleid aan en nemen daarbij onze ambities om duurzaam in te kopen mee. Ook verkennen wij de mogelijkheden om duurzaam handelen te stimuleren via onze besluitvormingsprocessen, subsidieverlening en de heffing van leges.

Reserve duurzaamheid en Rijksmiddelen

In de exploitatie wordt toegewerkt naar een overzichtelijke begroting voor het programma duurzaamheid. Hieraan is een reserve gekoppeld en worden rijksregelingen ingezet. Deze subsidies worden tijdelijk weggezet in de post "derdengelden", omdat ze alleen ingezet kunnen worden voor dit doel. Zie onderstaande tabel voor een overzicht van de verschillende geldstromen.

Duurzaamheid

Exploitatie:

2024

2025

2026

2027

Klimaat

136.850

136.850

136.850

136.850

duurzaamheidsleningen toekomstbestendig wonen

30.295

30.295

30.295

30.295

Totaal

167.145

167.145

167.145

167.145

Reserve duurzaamheid

2024

2025

2026

2027

Stand reserve duurzaamheid 01-01

154.345

154.345

154.345

154.345

Toevoeging

0

0

0

0

Onttrekking

0

0

0

0

Sub-Stand reserve 31-12

154.345

154.345

154.345

154.345

Toevoeging vanuit reserve Precario

Stand van deel uit Precariogelden 01-01

1.000.000

1.000.000

1.000.000

1.000.000

Toevoeging

0

0

0

0

Onttrekking

0

0

0

0

sub-Stand van deel uit precariogelden 31-12

1.000.000

1.000.000

1.000.000

1.000.000

totaal Stand reserve duurzaamheid totaal 31-12

1.154.345

1.154.345

1.154.345

1.154.345

Derdengelden energiebesparende maatregelen

Stand derdengelden 01-01

497.092

497.092

497.092

497.092

Toevoeging

0

0

0

0

Onttrekking

0

0

0

0

Stand derdengelden energ. Besp. Maatr. 31-12

497.092

497.092

497.092

497.092

Derdengelden CDOKE

Stand CDOKE 01-01

392.965

480.494

671.588

462.588

Toevoeging

396.529

400.094

0

0

Onttrekking

309.000

209.000

209.000

209.000

Stand derdengelden CDOKE 31-12

480.494

671.588

462.588

253.588

Totaal reserve en derdengelden 31-12

2.131.931

2.323.025

2.114.025

1.905.025

Deze pagina is gebouwd op 10/04/2023 07:54:20 met de export van 10/04/2023 07:42:39