Regio Rivierenland
Wat is de betrokkenheid van deze verbonden partij bij (de realisatie van doelen in) het begrotingsprogramma? |
---|
In Regio Rivierenland werken acht gemeenten in de Betuwe samen: Bommelerwaard, Culemborgerwaard, Tielerwaard en het westen van het Land van Maas en Waal. De gemeenten die in de gemeenschappelijke regeling (GR) meedoen zijn Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel.
Regio Rivierenland is opgericht om gemeenschappelijke belangen van gemeenten op verschillende gebieden te behartigen, onder andere op het gebied van verkeer & vervoer, economische zaken, ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en onderwijs.
Daarnaast voert Regio Rivierenland via dienstverleningsovereenkomsten voor de gemeenten taken uit die door samenwerking effectiever, efficiënter en/of minder kwetsbaar worden. Voorbeelden daarvan zijn leerplichttaken, sociale recherche, leerlingenvervoer, Wmo-vervoer, inkoopondersteuning (in het algemeen en specifiek voor de uitvoering van de Wmo en Jeugdwet) en inburgering.
Regio Rivierenland is het overheidsonderdeel van FruitDelta Rivierenland, een overkoepelende samenwerking tussen overheid, ondernemers, onderwijs/onderzoek, organisaties en ondernemende inwoners. FruitDelta Rivierenland heeft als doel om de economische speerpunten Agribusiness, Economie & Logistiek en Recreatie & Toerisme aan te moedigen en te versterken.
Een actieve samenwerking in Regio Rivierenland vormt hiermee een belangrijke voorwaarde voor Neder-Betuwe om zelfstandig en daadkrachtig te kunnen blijven opereren.
Ontwikkelingen voor 2024? |
---|
De samenwerking in Regio Rivierenland strekt zich uit over een breed aantal onderwerpen: van economie (onder andere recreatie, toerisme en arbeidsmigranten) tot mobiliteit (onder andere Rijnbrug en het Verenfonds), energie (Regionale Energiestrategie) en zorg (onder andere Wmo en Jeugd). De samenwerking vindt u dus op verschillende plaatsen in onze begroting terug. Twee belangrijke ontwikkelingen voor het komende jaar laten we hieronder zien.
Regio-arrangement en gebiedsprogramma's Fruitdelta Rivierenland
Het Rijk wil regie nemen in de ruimtelijke ordening en gaat een nieuwe Nota Ruimte opstellen. Als input daarvoor heeft de provincie Gelderland met Regio Rivierenland in 2023 een regio-arrangement opgesteld: de aanzet voor een ruimtelijke vertaling van de opgaven tot 2030 - met een doorkijk naar 2050. Het is de bedoeling om in 2024 te starten met het uitwerken van de opgaven uit het regio-arrangement in gebiedsprogramma's. Neder-Betuwe is bestuurlijk en ambtelijk pro-actief betrokken bij dit proces om de belangen en ontwikkeling van de gemeente te waarborgen. Meer hierover is opgenomen in begrotingsprogramma 3, onder ambitie 3.4.
Gesprek over het takenpakket van Regio Rivierenland
Bij de behandeling van de regionale begroting voor 2024 in de gemeenteraden is opgeroepen om een goed gesprek te organiseren over Regio Rivierenland als toekomstbestendige organisatie en de bijbehorende taken en middelen. Daarnaast is er in de raden behoefte aan transparantie over de contractgestuurde dienstverlening: welke dienstverleningsovereenkomst brengt welke kosten met zich mee en wat zijn de resultaten die worden opgeleverd? Ook het Algemeen Bestuur heeft de wens om een integrale takendiscussie te voeren. Dit traject start in 2023, ter voorbereiding op besluitvorming over de Kadernota 2025 en de Begroting 2025, die in 2024 aan de raden voor een zienswijze worden voorgelegd.