Programmaplan

Programma 4 Economie

Ambities

4.1 We zorgen voor een veerkrachtige economische structuur

4.1 We zorgen voor een veerkrachtige economische structuur

Wat willen we bereiken?

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer speelt het?

Goed ondernemersklimaat

We versterken de ondernemersdienstverlening.

continu

We werken planmatig aan de versterking van de lokale economie.                                                          nieuw

2024 e.v.

We bevorderen een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. (Dit draagt ook bij aan 6.1 Goed en passend onderwijs voor alle inwoners in Neder-Betuwe).

2025

Ondersteuning en innovatie agrarische sector

We nemen deel aan het Laanboompact en voeren projecten uit.

2024 e.v.

We vernieuwen de handreiking voor de teeltondersteunende voorzieningen (TOV).

2024

We stimuleren biodiversiteit. (Dit wordt verder uitgewerkt in ambitie 3.4).

-

Goed vestigingsklimaat

We maken ons sterk voor (uitbreidings)ruimte voor onze lokale ondernemers.

continu

We plannen een voldoende aanbod van nieuwe bedrijventerreinen binnen onze mogelijkheden.

continu

We zorgen ervoor dat onze bedrijventerreinen duurzaam en toekomstbestendig zijn.

continu

We gaan verder met de planvorming van fase 2 van het Tree Valley Business Centre.

continu

Florerende dorpen en kernen

We zetten actief in op de winkelconcentratieplannen.

continu

We hebben een faciliterende rol bij het voorzieningenniveau in de dorpen.

continu

We faciliteren de initiatiefnemers in het centrum van Ochten bij de herontwikkeling van een nieuwe supermarkt, een dorpshuis en de toevoeging van nieuwe centrumfuncties. We investeren in de herinrichting van de openbare ruimte zodat het plein een kwaliteitsverbetering ondergaat.

2023 e.v.

We zorgen voor een economische inbreng bij de ontwikkeling van het Omgevingsplan Kernen.

2023 e.v.

Afstemming met regionale economische agenda

Als regiogemeente zijn we betrokken bij de uitvoering van het Regionaal Economisch Ambitiedocument.

2023 e.v.

Activiteiten 2024

Voor het bereiken van bovenstaande ambities gaan we het volgende doen in 2024.

Activiteiten voor een goed ondernemersklimaat

Goede ondernemersdienstverlening via ondernemersloket en contact met lokaal bedrijfsleven
We werken continu aan een goede dienstverlening voor onze ondernemers. Dit doen we voornamelijk door proactief het contact met ondernemers te zoeken. Via ambtelijke en bestuurlijke bedrijfsbezoeken zoeken we de dialoog met de ondernemer en blijven we op de hoogte van wat er speelt in het lokale bedrijfsleven. In 2024 willen we een of meerdere evenementen voor ondernemers organiseren, met als doel de lokale verbinding en versterking van de netwerken tussen bedrijven en de overheid, en bedrijven onderling. We zijn ook aanwezig bij lokale en regionale bijeenkomsten voor en door ondernemers. Daarnaast faciliteren wij ondernemers reactief door binnenkomende vragen en verzoeken snel en zorgvuldig te beantwoorden. Dit gebeurt zowel via het ondernemersloket alsook via persoonlijk contact met en door andere medewerkers van de gemeente.

We hebben intensief contact om te weten wat er leeft en speelt
De afstemming tussen de gemeente en het lokaal bedrijfsleven vindt plaats in verschillende overleggen met de bedrijventerrein- en ondernemersverenigingen. Bijvoorbeeld via het overkoepelende bestuurlijke Platform voor Ondernemers, Onderwijs en Overheid (PVO). Maar ook via overleggen op bedrijventerreinniveau, zoals Tree Valley Business Centre en Panhuis.

We maken een Programma Economie
Er zijn veel vraagstukken, waarbij onze rol niet altijd duidelijk is en evenmin welke keuzes de voorkeur hebben. We zijn daarom gestart met het opstellen van een Programma Economie. Het programma bestaat uit een economische visie en een uitvoeringsagenda. In het programma werken we voor de lokale economie de kaders en principes
uit de omgevingsvisie nader uit. Een tiental ondernemers vanuit verschillende sectoren betrekken we hierbij. De vaststelling van het programma door het college is in de eerste helft van 2024 beoogd. Voorafgaand aan vaststelling door het college raadplegen wij uw raad over het concept. Het Programma Economie en de activiteiten die daaruit volgen vanaf 2025 dragen niet alleen bij aan een goed ondernemersklimaat, maar ook aan een goed vestigingsklimaat, het bevorderen van innovatiekracht in alle sectoren en florerende dorpen en kernen.

Gerichte activiteiten voor bevorderen aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt
We bevorderen de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt. In 2024 organiseren we de Techniekdag Rivierenland in Neder-Betuwe. Daarnaast nemen we als werkgever deel aan het School & Jobs evenement. Samen met de drie scholen voor voortgezet onderwijs in Neder-Betuwe en het lokale bedrijfsleven onderzoeken we hoe we de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt kunnen verbeteren. De scholen en bedrijven zijn hierbij zelf aan zet, de gemeente speelt een faciliterende rol. Het budget voor 2024 voorziet in de mogelijkheid hiertoe een gerichte investering te doen. Daarbij onderzoeken we of het noodzakelijk en haalbaar is om hiervoor een structurele subsidieregeling in te richten.

Activiteiten voor de ondersteuning en innovatie van de agrarische sector

Verlenging van het Laanboompact
Het Laanboompact is een publiek-private samenwerking, gericht op het bevorderen van innovaties in de agrarische sector. Het draagt bij aan een toekomstbestendige laanboomsector. We financieren samen met gemeenten Buren en Overbetuwe, Provincie Gelderland en het bedrijfsleven het Laanboompact. We nemen ook deel aan de uitvoering van het Laanboompact. De projecten met gemeente Neder-Betuwe als trekker zijn de afgelopen jaren afgerond. In 2024 zijn geen projecten voorzien met de gemeente als trekker.
De samenwerkingsafspraken via het Laanboompact lopen tot en met 2024. In 2024 spannen we ons in voor het voortzetten van deze publiek-private samenwerking. In overleg met de agrarische sector en de buurgemeenten  bepalen we de agenda voor de periode na 2024. We lobbyen bij de provincie voor het beschikbaar stellen van de middelen voor onderzoek en ontwikkeling. Deze middelen zijn nodig om te anticiperen op ontwikkelingen die de toekomstbestendigheid van de sector bepalen.  

Activiteiten voor een goed vestigingsklimaat

Opstellen van de Monitor Economie 2023
Het lokaal economisch beleid is gebaseerd op actuele economische inzichten. In 2024 stellen we daarom opnieuw een Monitor Economie op. De monitor blikt terug op het voorgaande jaar (2023) en is gebaseerd op feiten en cijfers die pas publiek zijn in de zomer van 2024. De monitor verwachten we daarom in het derde kwartaal van 2024 en bieden we ter kennisname aan de raad aan. We publiceren deze monitor op de website van de gemeente. Op die manier zijn de uitkomsten ook inzichtelijk voor geïnteresseerde inwoners en ondernemers.

Ruimte op bedrijventerreinen voor het lokale bedrijfsleven en doorontwikkeling Tree Valley Business Centre
De vraag naar ruimte vanuit de economie is in onze gemeente en de regio, groter dan het aanbod van ruimte op bedrijventerreinen. We spannen ons in om uitbreidingsruimte voor het lokale bedrijfsleven te realiseren. Dit doen we onder andere door de uitbreiding van Bonegraaf en Walenhoek te Dodewaard te faciliteren. Het bestemmingsplan voor Bonegraaf-Oost is vastgesteld door de raad. Zodra het bestemmingsplan onherroepelijk is starten de werkzaamheden; dat is naar verwachting medio 2024. Het bestemmingsplan voor Walenhoek-West ronden we af en bieden dit begin 2024 aan de raad aan. Zodra het bestemmingsplan onherroepelijk is, starten de werkzaamheden. Voor de Poort van Ochten bereiden we de gronduitgifte door de gemeente voor.  Specifiek laanboomgerelateerde bedrijven is ruimte beschikbaar op het Tree Valley Business Centre (TVBC). De grond van de gemeente is volledig uitgegeven. Voor de doorontwikkeling van TVBC zijn we afhankelijk van ruimtelijke initiatieven van derden en het ontwikkeltempo van de randweg Opheusden. We faciliteren initiatieven die passen in de structuurvisie voor het bedrijventerrein.

Toekomstbestendige bedrijventerreinen

Op bestaande bedrijventerreinen faciliteren we, binnen de integrale beleidskaders van de gemeente, ruimtelijke initiatieven van ondernemers die bijdragen aan verduurzaming,  modernisering en revitalisering van bedrijventerreinen. Zo dragen we bij aan duurzame en toekomstbestendige bedrijventerreinen.

We zetten ons in voor uitbreidingsruimte voor het lokaal midden- en kleinbedrijf (MKB)
De provincie heeft een specifieke wettelijke taak bij de programmering van bedrijventerreinen en kantoorlocaties. Hierover maken we gezamenlijke afspraken op het schaalniveau van de regio Rivierenland via het Regionaal Programma Werklocaties (RPW).  We nemen deel aan deze overleggen. We voeren het geactualiseerde RPW 2019 t/m 2024 uit. Daarnaast start in 2024 het regionaal overleg over de programmering van bedrijventerreinen voor 2025 t/m 2030 met een doorkijk naar 2040.

Activiteiten om bij te dragen aan florerende dorpen en kernen

Faciliteren initiatieven van ondernemers
We zetten in op de doorontwikkeling van de winkelconcentratiegebieden. Hiertoe zijn we afhankelijk van (ruimtelijke) initiatieven van ondernemers. Bijvoorbeeld het openen van een nieuwe winkel. Ook in 2024 faciliteren we initiatieven van ondernemers die gericht zijn op het aanbod van winkels en voorzieningen. Mits deze initiatieven zich voordoen en deze aansluiten bij onze integrale beleidskaders en de detailhandelsstructuurvisie (DSV).

Herontwikkeling van het Dokter M. van Drielplein in Ochten (Centrumplan Ochten)
Samen met de initiatiefnemers, Boon's Foud Group en Stichting Ontmoetingscentrum Ochten,  werken we aan de herontwikkeling van het Dokter M. van Drielplein in Ochten. We voeren de planologische procedure uit die het mogelijk maakt om de supermarkt te verplaatsen en het dorpshuis te realiseren. De initiatiefnemers zijn zelf verantwoordelijk voor de bouw. De gemeente maakt een plan voor de herinrichting van het Dokter M. van Drielplein, inclusief een oplossing van het waterprobleem. In de samenwerkingsovereenkomst is afgesproken dat de gemeente ervoor zorgt dat het plein opnieuw ingericht is voordat de supermarkt open gaat. Mogelijk start de gemeente eind 2024 met de herinrichting van het plein. De huidige planning gaat uit van opening van de supermarkt en het dorpshuis medio 2025.

We herijken de Detailhandelstructuurvisie
Om onze faciliterende rol voor florerende dorpen en kernen met een goed voorzieningenniveau goed te kunnen uitvoeren is een actueel inzicht in ontwikkelingen in de detailhandel van belang. De detailhandelsstructuurvisie dateert uit 2016. Sindsdien is er veel veranderd. In de tweede helft van 2024 laten we onderzoeken of ons beleid nog actueel is. Op basis daarvan actualiseren we de detailhandelsstructuurvisie.

Activiteiten voor de afstemming met de regionaal economische agenda

Uitvoeren van de regionaal economische agenda en promotie Regionaal Stimuleringsfonds (RSF)

We dragen bij aan de uitvoering van het Regionaal Economisch Ambitiedocument 2021 t/m 2024. Hierover stemmen wij maandelijks af in regionaal verband. Ook in 2024 brengen we het Regionaal Stimuleringsfonds (RSF) actief onder de aandacht bij ondernemers in Neder-Betuwe.

Ontwikkelingen voor 2024

Binnen dit begrotingsprogramma zijn er geen overige ontwikkelingen.

4.2 We vergroten de aantrekkelijkheid van ons gebied voor inwoners en bezoekers

4.2 We vergroten de aantrekkelijkheid van ons gebied voor inwoners en bezoekers

Wat willen we bereiken?

Wat gaan we daarvoor doen?

Wanneer speelt het?

Goed omgaan met ons (cultureel) erfgoed

We maken de beschikbare informatie over ons erfgoed toegankelijk.

2025

We herijken de gemeentelijke monumentenlijst en voegen waardevol landschap en ensembles toe.

2024-2025

We benutten kansen die erfgoed biedt.

continu

We borgen ons erfgoedbeleid in regels in het nieuwe Omgevingsplan.

2024 e.v.

We vergroten de zichtbaarheid van het cultureel en historisch erfgoed. (Regioplan Inspirerend Rivierenland)

continu

Bevorderen van recreatie en toerisme

We richten ons op het aantrekken van meer recreanten.

2023 e.v.

We zorgen voor voldoende mogelijkheden om te ontspannen, onder meer door aantrekkelijke fiets- en wandelpaden. We verkennen de realisatie van een fietsverbinding tussen Echteld en Tiel.

2023-2025

We vergroten de bekendheid van het merk De Betuwe.

2023-2025

We stellen een samenwerkingsagenda Boven-Linge op en voeren deze uit.

2023-2025

We integreren het project Gastvrije Waaldijk in het dijkversterkingsproject.

2023-2027

We werken samen in de regio aan de opgaven agrotoerisme en cultuurhistorische landmarks.

verplaatst van 4.1 naar 4.2

2023-2025

We werken aan de ontwikkeling van Veerhaven Ochten.

2023 e.v.

Ons landschap aantrekkelijker maken

We geven uitvoering aan het Landschapsontwikkelingsplan (LOP).

continu

We zetten in op meer biodiversiteit.

continu

We planten meer bomen in het openbaar gebied en stimuleren dit op particulier terrein.

continu

We zijn zuinig op onze bijzondere landschappelijke ensembles.

continu

Activiteiten 2024

Voor bet bereiken van bovenstaande ambities gaan we het volgende doen in 2024.

Activiteiten om goed om te gaan met ons cultureel erfgoed

We geven uitvoering aan het erfgoedbeleid
We gaan ons cultureel erfgoed beter beheren. Daarom zijn er in 2023 beschrijvingen gemaakt van de hoog en zeer hoog gewaardeerde bouwkunst, landschappen en ensembles. Om deze belangrijke plekken te beschermen stellen we regels op. Deze regels maken we via een zogenoemd 'parapluplan' van toepassing voor onze bestemmingsplannen. Eind 2023 of begin 2024 leggen wij het parapluplan aan uw raad ter vaststelling voor.
In 2024 worden de vier integrale ensembles en het beschermde dorpsgezicht Boveneindsestraat, vier beschermde dorpsgezichten. Het beschermde dorpsgezicht Boveneindsestraat, dat nu binnen het integraal ensemble Rijnbandijk - Boveneindsestraat valt, wordt het beschermde dorpsgezicht Rijnbandijk - Boveneindsestraat.
In 2024 zetten we de - in 2023 ingezette - benadering van eigenaren van de potentiële nieuwe monumenten voort. In 2024 richten we ons vooral op eigenaren ter plaatse van de toekomstige beschermde dorpsgezichten. Dit, om ervoor te zorgen de eigenaren gelijktijdig mee te nemen in de procedure vaststelling beschermde dorpsgezichten en vaststelling nieuwe gemeentelijke monumenten.

In 2023 is voor het eerst sinds lange tijd georganiseerd meegedaan met Open Monumentendag. We zijn voornemens dit de eerste zaterdag in september jaarlijks te continueren.

Activiteiten voor het bevorderen van recreatie en toerisme

Wij richten ons op het aantrekken van meer recreanten
We werken doorlopend samen in de regio om meer recreanten aan te trekken. Daarnaast vergroten we de bekendheid van het merk 'De Betuwe' (hieronder uitgewerkt) en zijn trekker van een van vijf regionale opgaven voor het speerpunt recreatie en toerisme in de regio: agrotoerisme (hieronder uitgewerkt).

We zorgen voor voldoende mogelijkheden om te ontspannen, onder meer door aantrekkelijke fiets- en wandelpaden. We verkennen de realisatie van een fietsverbinding tussen Echteld en Tiel.
In 2024 maken we keuzes over de realisatie van een fietsverbinding over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Echteld en Tiel aan de hand van de haalbaarheidsstudie.

We vergroten de bekendheid van het merk 'De Betuwe'
In 2024 werken we verder, samen met de gemeenten Culemborg, Tiel, Buren, West Betuwe, Lingewaard en Overbetuwe. De Betuwegemeenten verkennen de mogelijkheid tot gezamenlijke streekmarketing. Een adviesbureau geeft hier advies over. Ook stellen zij een plan van aanpak op over hoe de Betuwegemeenten gezamenlijk streekmarketing kunnen invullen.

We stellen een samenwerkingsagenda Boven-Linge op en voeren deze uit
In 2024 stellen we in samenwerking met de gemeenten Buren, Tiel, Overbetuwe, Lingewaard, Waterschap Rivierenland en provincie Gelderland de strategische Agenda Boven-Linge en een kansenkaart op.

We integreren het project Gastvrije Waaldijk in het dijkversterkingsproject
Het Verhaal van de Waal, als onderdeel van de Gastvrije Waaldijk zal verder uitgewerkt worden. De uitvoering van het wegprofiel van de Gastvrije Waaldijk zal samenlopen met de planning van de dijkversterking en medio 2024 van start gaan.

We werken samen in de regio aan de opgaven agrotoerisme en cultuurhistorische landmarks
We geven uitvoering aan het vervolgplan agrotoerisme voor 2024-2025. We leveren een kansenkaart op en een handreiking wet- en regelgeving voor agrotoeristische ondernemers. Voor de opgave cultuurhistorische landmarks plaatsen we panoramaborden in elke regiogemeente en brengen alle cultuurhistorische landmarks in de regio in beeld via een digitale kaart.

We werken aan de ontwikkeling van Veerhaven Ochten
Het waterschap is de trekker van de realisatie van fase 1 tot en met 2025. De start van de uitvoering van fase 1 zal gelijk lopen met de planning van de dijkversterking medio 2024. Wij nemen deel aan het kwaliteitsteam.

Activiteiten om ons landschap aantrekkelijker te maken

Verbetering bermbeheer
We zetten in op meer biodiversiteit door ecologisch bermbeheer toe te passen op geschikte locaties. In 2024 breiden we het aantal locaties uit waar we ecologisch bermbeheer toepassen. Door vaker te maaien en het maaisel af te voeren creëren we meer ruimte voor bloemrijke planten. Op andere locaties passen we verschillende soorten inheemse, bloeiende en vruchtdragende beplantingen en bloemenmengsels toe. Dit zijn maatregelen om de biodiversiteit te versterken en deze stemmen we af op de lokale karakteristieken.
(In de Kadernota 2024 en in deze Programmabegroting staat dit onderwerp financieel onder 'Wat mag het kosten' van Programma 3.)

Opwaarderen waaien (of wielen) in het landschap in samenwerking met de eigenaren
Uit het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) komt het Waaienproject dat in 2024 tot uitvoering gaat komen. In Neder-Betuwe zijn 22 waaien die als restanten van dijkdoorbraken in het landschap zijn achtergebleven. De waaien zijn dragers van geschiedenis. Ze lenen zich nu voor de ontwikkeling van natuurwaarden en als rustpunten in recreatieve routes. Aan het project is een fietsroute gekoppeld met uitleg over de geschiedenis. Van de provincie is hiervoor een subsidie ontvangen van € 50.000.

Opwaarderen verdedigingslinies
Ook uit het Landschapsontwikkelingsplan (LOP) komt het project Versterken identiteit en herkenbaarheid cultuurhistorische elementen. In 2024 geven we uitvoering aan het beschermen en zichtbaar maken van de Betuwelinie en de Spanjaardsdijk. Van beide zijn er slechts restanten, zoals Fort De Spees, het inundatiesluisje in de Linge, diverse kazematten en een enkel dijklichaam. Voor dit project is een subsidie van de provincie ontvangen van € 80.000.

Aanleg Klompenpad XL
In 2024 leggen we een Klompenpad aan van ongeveer 30 km. Het doel van dit Klompenpad XL is het verknopen van de verschillende Klompenpaden aan elkaar. Dit project is ook opgenomen in het Landschapsontwikkelingsplan 2022.

Voorbereiden nieuwe subsidieaanvragen provincie
Provincie Gelderland is een belangrijke subsidieverlener voor projecten in het landschap. De budgetten hiervoor staan echter onder druk. Met de gemeenten in de regio maken we ons hard voor behoud van deze subsidiegelden.

Ontwikkelingen voor 2024

Binnen dit begrotingsprogramma zijn er geen overige ontwikkelingen.

Deze pagina is gebouwd op 10/04/2023 07:54:20 met de export van 10/04/2023 07:42:39